14. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ’Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.« »Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: 'Približilo vam se kraljevstvo Božje!' A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: 'I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!' Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.« Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.«

Lk 10, 1-12.17-20


U prvoj polovici prošlog stoljeća je Romano Guardini rekao, na jednoj konferenciji, poznatu rečenicu: "Crkva raste u srcima i dušama upravo mladih ljudi". Ovdje, kod nas se opaža nešto sasvim suprotno: Crkvi prijeti opasnost da umre baš u srcima mladih.
Prvo što umire je radost, radost za život, radost za vjeru, radost za Crkvu - upravo one stvari zbog kojih se radujemo mladoj Crkvi.
I kad gledam svu viku na Crkvu danas kod nas, onda je to činjenica da je kod nas radost davno umrla i ta kritika na Crkvu je naše opravdanje što smo izgubili radost.
Zašto umire radost za Crkvu? Ili odakle dolazi radost o kojoj govori današnje evanđelje? 72 učenika koja je Isus sasvim nedemokratski izabrao i poslao, doživjeli su sigurno odbijanje, odbacivanje, ismijavanje pa i mržnju. No, zbog toga nisu izgubili radost, naprotiv; oni su se vratili i puni radosti izvijestili o onome što su doživjeli: o ozdravljenjima, o dobrim djelovanjima koja su smjeli donijeti ljudima.
Pravu radost možemo naučiti od 72 učenika, koja se ne sastoji u ispunjenim zahtjevima, niti dobivenim bitkama: "Ne radujte se zbog toga što vam se duhovi pokoravaju, nego se radujte što su vaša imena zapisana na nebesima", jer ste ljudima pružili mir, spas - da, vas same.

Možda bi to bio prvi korak u radosti zbog vjere. Umjesto da pišemo izjave i zahtjeve, da se manje trudimo biti zreli kršćani, a više budemo djelatni kršćani.HodočašćaMARIJA BISTRICA - 27.7.2019.

TRSAT - 17.8.2019.

Javite se ili meni ili zvonarima


ZVONAREK STJEPAN HRŽENICA M GUPCA 2
200
JANTOL RUŽICA SESVETE VINOGRADSKA 31
200
HORVATIĆ VEDRAN SESVETE M GUPCA 2
400
TEČIĆ MAJA LUDBREG
200
KOLENDA VESNA HRŽENICA VINOGRADSKA 27
500

Teo Stančin
sin Dijane i Daria iz Čukovca.

Goran Bohnec r.1969.
iz Karlovca, Sportska 5.

Đuro Orlović r 1952.
iz Sv. Đurđa, Preloška 4.


Mir vječni!

Ozivaju se

Ana Puškadija
iz Križevačkog Ivanca i Dino Frančić iz Obrankovca 2 P.

Vjenčanje je 13.7.2019. u Sv. Đurđu.
Ženidbenu zapreku javite župnom uredu.


P
08.07. Sv. Akvila i Priscila    
U
09.07. Bl. Marija od propetog Isusa Petković 7.30         
S
10.07. Amalija, Ljubica 7.30
19.00 ML   
 
Č
11.07. Sv. Benedikt 7.30         
P
12.07. Sv. Hilarije 7.30         
S
13.07. BDM Bistrička 7.30         
N
14.07.
15. nedjelja kroz godinu

8.00 +Ivan Franjo Pavao Roza Stančin, Roza Kain  
Marija Mikulić, Rok Jelka Paula Valent Filip Bačani, Jurica Sorić Ignac Bačani

9.30 Sesvete +Ignac Žarko Pavao Kata Vađunec, Ivan Anka Premec +Mirko Gača i ob. +Đuro Lucija Branko Turek,  Marija Ivan Štabi, Ivan Sačer