17. nedjelja kroz godinuU ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga. Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Jeste li sve ovo razumjeli? « Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

Mt 13, 44-52

Bog se skriva u kamenitom tlu našeg svagdašnjeg života. To nam govori da nas bježanje iz svagdašnjeg života neće približiti božanskom postojanju našega bića, nego samo prihvaćanje teške svakodnevice i njeno produbljavanje.
Kad je Michelangelo radio neki kip, priđe mu jedan posjetitelj i stane ga promatrati. Nakon nekog vremena vrati se taj opet. Imao je dojam da, kroz to vrijeme, umjetnik nije puno učinio. Ali mu Michelangelo odgovori: „Tu se varate, ovdje sam malo izravnao, ondje nešto oduzeo, onom pokretu dao sam malo života, usne učinio izražajnijima, onaj mišić pustio da se jače istakne.» „ Ali to su samo sitnice», reče posjetitelj. «Možda», odvrati Michelangelo,, «ali ne zaboravite da sitnice čine savršenstvo, ali i to da savršenstvo nije neka sitnica». Prihvaćanje sitnica, koje nam daje svagdašnjica s ljubavlju čini jedno savršenstvo života, a on je pun svjetla, pun nutarnjeg jedinstva, harmonije i ljepote.Dragi moji! Kako nam samo godi kad nas netko pohvali i koju prijaznu riječ kaže o nama. Kao da na očigled drugih rastemo. Nekako nas obuzme neopisiv ponos i blistamo od sreće. Pa ako još netko spomene i naše roditelje, e onda, nema kraja našoj sreći. Njihov odgoj se isplatio. Sva mudrost koju smo kroz život pokupili kao što pčela kupi dragocjeni polen zrcali se u našem ponašanju, mudrosti, odgojenosti, pruženom srcu na dlanu! Biti prijatelj kada je to potrebno i znati izabrati pravi trenutak je neprocjenjivo. Upravo o tom ćemo danas slušati! Salomon traži od Boga samo pronicljivo srce, mudrost da može pravedno upravljati Božjim narodom. A što mi tražimo u svom životu i za čim se povodimo? Možda više novca u lisnici ili na računu, bolje auto, veću kuću, više odmora? Koji je to biser za kojim mi tragamo i možemo li ga prepoznati? Bog je uvijek neprocjenjivo blago i poziva nas na druženje da nas obraduje i obogati! Hoćemo li s njim neophodno je odreći se grijeha! Učinimo to!


Hodočašće na MARIJU BISTRICUKao župa, u ovom ljetnom vremenu, terminu, okazujemo.

Posavjetovavši se s našim predstavnicima civilnih i crkvenih vlasti, sa župnicima iz našeg dekanata, donesli smo zajedničku odluku da zbog naovonastale situacije prigodom pandemije kod nas, do dalnjega se odgađa zajedničko hodočašć na mariju Bistricu.


Obnova kapela u našoj župi- U Sv. Đurđu obnovljeno je krovište i limarija kapele Presvetog Trojstva. Zamjenjena je drvena konstrukcija i letve krovišta kapele.. Napravljena je kompletna nova limarija. Krovište je prekriveno novim biber crijepom. Postavljen je novi križ na krovištu kapele. U dogledno vrijeme bi samu kapelu ožbukali i obojili. Radove je izveo Damir Štiglec iz Struge. Cijena izvedenih poslova je 16200 kn.


-Na kapeli Sv. Ane u Strugi postavljen je vod i sve ostalo što je potrebno da bude u funkciji novi gromobran. Radove je izveo Siniša Stančin iz Sv. Đurđa. Cijena zahvata je 4800 kn.


HORVAT MILKA SESVETE BR. RADIĆA 12
200
ZLATAR BRANKA SESVETE VINOGRADSKA 58
300
BANJKOVEC ZLATKO SESVETE VINOGRADSKA 58
200
MAJCEN ZLATKO SV. ĐURĐ CVJETNA 49
200
PRTENJAČA MARKO PRILES 70 
200

Luka Stjepan Novak r. 2019.
sin Kristine i Stjepana iz Hrženice, Varaždinska 25.

Ivan Stančin r.1937.
iz Hrženice, Varaždisnka 19.

Slavko Turkovićr.1957.
iz Karlovca, Lug 22.

Ivan Debeljak r.1938.
iz Luke 97.


Mir vječni!
P
27.07. Sv. Klement Ohridski  
U
28.07. Sv. Prohor  
S
29.07. Sv. Marta iz Betanije 7.30
18.30 Marijaina legija
Č
30.07. Sv. Petar Krizolog 7.30
P
31.07. Sv. Ignacije Lojolski 7.30
S
01.08. Sv. Alfonzo Marija Ligori 7.30
N
02.08.
18. NKG

8.00 +Stjepan Katica Zgrizek, Ivan Valjak i Ob., Katica Franjo Šalgaj 
9.30 Struga +    

11.00 SĐ +Ignacije Tkalec