27. nedjelja kroz godinu

U ono vrijeme: Apostoli rekoše Gospodinu: »Umnoži nam vjeru!« Gospodin im odvrati: »Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ’Iščupaj se s korijenom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.« »Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s polja: ’Dođi brzo i sjedni za stol?’ Neće li mu naprotiv reći: ’Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti?’ Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ’Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!’«Lk 17, 5-10


Tko vjeruje, taj će, usred govora o nedostatku vremena, naći vremena (za brigu za druge) pa i za sebe i nadati se da će ovakvo ponašanje potaknuti i druge.
Tko vjeruje, taj će posred nasilja i svađa u koje je postavljen, potruditi se da ne čini isto, nego će tražiti putove mira i pomirenja, tako da se i drugi za to oduševe.
Tko vjeruje taj će, u svijetu u kojemu je najveća vrijednost materijalni prestiž, zauzimati se za spremnost pomoći drugome, solidarnost, dobrotu, a prije svega za pravo na život nerođenih i starih kao temeljne vrijednosti i čvrsto se nadati da njegovo djelovanje neće ostati bez učinka.
Ovo povjerenje u snagu svjedočanstva ne temelji se na vlastitom bogatstvu, nego na povjerenju u Boga i njegovu snagu djelovanja u ovome svijetu.

"Kad sve učinite, recite: sluge smo beskorisne". Time se ne misli da naše djelo ne valja, nego se želi probuditi svijest o krhkosti našega posla, čina. Ako sam ja svjestan svoje krhkosti, onda su mi potrebni ljudi (u prvom redu) koji će me prihvatiti, koji će me hvaliti kada uspijem, to će biti potpora daljnjim naporima, ali isto tako kad ne uspijem, oni će mi biti potpora, podržavati me kad počnem teturati, podignuti kada padnem i pomoći da nastavim. To je prva, ljudska stepenica.

Druga stepenica je vjera. No, vjera nije poznavanje i prihvaćanje vjerskih istina. Vjera je odnos. A odnos može živjeti samo ako ima ljubavi, jer Bog je ljubav, a ljubav prema Bogu najprije počima preko ljubavi prema čovjeku. Ljubav je: prihvaćam te takvog kakav jesi. Cijenim tvoj trud i napor, poštujem tvoje ideje, ali ovo što si sada učinio, to ti nije bilo baš najsretnije rješenje. I to će me onda činiti ispunjenim, sretnim. Davati mi poticaja da nastavim sve bolje i bolje.

S druge strane, znam da svojim naporom i svojim trudom ništa pred Bogom ne mogu postići, jer vjera je, u konačnici, dar. Dar se ne može iznuditi. Samo svojom otvorenošću prema Bogu, svojom usmjerenošću prema Bogu bit ću sve spremniji primati njegov dar, a onda kad moja vjera bude jaka, duboka, ukorijenjena u Bogu i čovjeku, onda ću moći i "brda premještati".

A dotle mi ostaje samo jedno: poput apostola koji su se nalazili u istoj krizi, moliti Gospodina: "ojačaj našu vjeru". A ako ne budem mogao premještati brda ili dudovo stablo, možda ću premjestiti neku travku u uvjerenju da sam učinio sve što sam mogao, pa ću uvečer umoran reći, prije nego legnem: "Gospodine, sve sam učinio što sam mogao, sluga sam beskoristan". I zadovoljan ću zaspati, jer znam da sve mogu u onome koji me jača.
G u m n oLjudski život sliči prostranome polju na kojemu posijano sjemenje donosi svoj urod. Ali od ploda na polju do jestivoga zrna od kojega nastaje kruh, proces je još uvijek dug. Konačno razabiranje i odvajanje dobroga zrnja od natruha pljeve događa se na gumnu, kroz vršaj i vijanja.
Zato je ljudsko srce svojevrsno gumno na kojem se vrši odvajanje dobroga, jestivog ploda od svih štetnih natruha koje onečišćuju život i čine ga nejestivim. A željno neprolaznog života i vječnoga spasenja, srce će onda protresti i dobro provjetriti svaku misao i riječ, želju i nakanu, da ostane samo dobro i jestivo zrnje koje život hrani i izgrađuje.

Gumno, guvno ili arman je mjesto za vršidbu ili mlaćenje žita, zaravnjene, glatke površine, kružna ili pravokutna oblika.
Nalazi se na otvorenome prostoru, rjeđe u gospodarskoj zgradi. Uglavnom je zemljano, a u krškim je predjelima popločano kamenim pločama i okruženo kamenim zidićem. Na gumnu se žito ručno mlati (cijepom ili mlatom) ili se vrši stokom (konji, volovi, mazge i drugo), koja može biti vezana za stup u sredini gumna (stožer)..

Ben i palmaProlazio Ben pustinjom i vidio jednu malu palmu!
Nije mu se sviđao njezin izgled i odluči na njezine grane staviti teški kamen. Mala palma je prestala rasti jer ju je teško kamenje pritiskalo i nije mogla ići u visinu. Tako je bila prisiljena puštati svoje korijenje dublje u zemlju. Kako je spuštala svoje korijenje, na većoj dubini je našla vodu koja joj je pomogla da raste. Tada je dobila snagu za život i rast. Uskoro su joj grane ojačale i više joj nije smetalo ono teško kamenje.
Zamislimo da je Ben nakon nekoliko godina prolazio opet pustinjom pokred one palme. Što bi mu ona rekla? Hvala ti što si mi stavio ono teško kamenje na grane jer mi je pomoglo da ne odem u visinu nego u dubinu da pronađem vodu koja mi je dala život.


Hodočašće MEĐUGORJE -11. do 13. listopada 2019. Javite sePozivamo svu djecu i mlade koji žele biti ministranti da se prijave u ministrantsku zajednicu naše župe.
Reći ću vam nešto, a to dobro zapamtite: ponekad se toliko trudimo da budemo dobri anđeli, a propuštamo da budemo dobri ljudi.
(Sv. Franjo Saleški)

   
200
   
100
   
200
   
200
   
100
   
150
   
100

Mateo Čanaki
Mir vječni!P
07.10. BDM od Krunice    
U
08.10. Sv. Demetrije 17.00 Lis. pob +Krunoslav Franciska Friščić Marija Štefanec +Stjepan Jelena Blagaj  
S
09.10. Sv. Dionizije 17.00 Lis. pob.
18.00 ML
 
Č
10.10. Samuel 17.00 LP  
P
11.10. Sv. Ivan XXIII. 17.00 LP
20.00 Polazak za Međugorje
 
S
12.10. Faustina Kovalska     
N
13.10.
28. nedjelja kroz godinu

11.00 +Štefanija Ivan Gomaz

        +Ob. Rožić i Ob. Maljak